Logoblauw 2

Minister Koolmees bezoekt les Verduijn.info

Afgelopen week heeft minister Wouter Koolmees een bezoek gebracht aan één van onze lessen bij Stedin. Hij deelde hierbij bloemen uit aan de nieuwe cursisten die bezig zijn met een speciaal taal- en VCA-traject. Dit traject duurt in totaal 3 maanden en is bestemd voor statushouders. Het gaat om mensen die afkomstig zijn uit Syrie, Iran en Eritrea met een technische achtergrond maar voor wie de Nederlandse taal een drempel is om in te stromen in de reguliere BBL-opleidingen van Stedin.

In samenwerking met Lia Luijendijk van Luijendijk examinering en scholing hebben we hiervoor een speciale VCA-cursus opgezet. Naast de reguliere VCA-stof oefenen de cursisten met vereenvoudigde vraagstukken en krijgen allerlei gespreksoefeningen waarbij ze in het Nederlands allerlei veiligheidsvraagstukken moeten bespreken. Hiernaast krijgen zij nog vier ochtenden per week Nederlandse les van het bedrijf TopTaal. Hierbij is het doel om het taalniveau van de kandidaten te verhogen tot B1. Als handvat wordt ook hierbij weer gedeeltelijk de VCA-stof gebruikt.

Op deze manier wordt de cursist helemaal ondergedompeld in de Nederlandse taal en kan hij de speciale taal die hij moet gebruiken op de werkvloer zich snel eigen maken.

Wij zijn erg enthousiast over deze aanpak. Enerzijds omdat we te maken hebben met zeer geïnteresseerde en gemotiveerde mensen waardoor het lesgeven erg leuk is. Maar ook omdat op je de medewerkers op deze manier echt een waardevolle basis qua taal meegeeft. Voor veilig werken op is een VCA-diploma een goed begin. Maar wanneer de cursist ook in staat zijn om op een goed niveau in het Nederlands te communiceren zal dit het veiligheidsniveau op de werkvloer zeer sterk verhogen. We hopen daarom dat deze aanpak bij meerdere bedrijven met anderstalige werknemers navolging zal krijgen.